آناتومی استخوان های شانه
استخوان ترقوه
این استخوان ، استخوانی است دراز و بشکل S.ترقوه دو انتها دارد ، یکی از این دو انتها نزدک به خط میانی بدن با جناغ سینه مفصل می شود و انتهای جناغی نام دارد.انتهای دیگر که انتهای اخرمی خوانده می شود. با زائده اخرمی استخوان کتف مفصل می شود. دو سطح مفصلی که با جناغ و کتف مفصل می شوند به ترتیب رویه جناغی و رویه اخرمی خوانده می شوند.ترقوه در طول خود دو انحنا دارد، یک انحنا در داخل است و تحدب آن به طرف جلو است، انحنای دیگر در خارج قرار گرفته و تحدبش به طرف عقب است.
استخوان کتف
این استخوان یک استخوان پهن ، سه گوش و نازک است. روی سطح خلفی قفسسه سینه قرار گرفته و بین اولین تا هشتمین دنده را می پوشاند. از این استخوان تعداد ۲ قطعه در بدن وجود دارد.کتف دارای دو سطح است که سطح قدامی آن روی سطح خلفی قفسه سینه قرار می گیرد.سطح قدامی ، سطحی مقعر است و روی تحدب قفسه سینه است. دارای سه زاویه و سه لبه است. یک لبه در قسمت فوقانی است و به لبه فوقانی موسوم است. به همین ترتیب یک لبه داخلی و یک لبه خارجی نیز وجود دارند. بنابراین سه زاویه فوقانی، تحتانی و خارجی نیز در کتف وجود دارند.
خار کتف
در سطح خلفی کتف را به دو قسمت تقسیم می کند. قسمت فوقانی به حفره فوق خاری و قسمت تحتانی به حفره تحت خاری موسوم است. ادامه خار کتف زائده ای را به نام زائده اخرمی به وجود می اورد.زائده اخرمی یک سطح مفصلی بیضی شکل در انتهای خود دارد که با استخوان ترقوه مفصل می شود و به رویه مفصلی ترقوه موسوم است.
سطح قدامی استخوان کتف که تعقر هم دارد به حفره تحت کتفی موسوم است.در لبه فوقانی کتف یک فرو رفتگی به نام بریدگی غرابی وجود دارد( نام دیگر بریدگی غرابی، بریدگی فوق کتفی است.)
در زاویه خارجی استخوان کتف حفره کم عمق دوری قرار دارد که با سر استخوان بازو مفصل می شود. حفره دوری توسط قسمتی که گردن کتف نامیده می شود به این استخوان پیوند می خورد. در قسمت فوقانی حفره دوری یک قسمت خشن به نام تکمه فوق دوری قرار دارد و در قسمت تحتانی این حفره تکمه دوری وجود دارد.بین حفره دوری و بریدگی غرابی ، زائده غرابی وجود دارد که ابتدا متمایل به بالا و سپس متمایل به خارج و جلو است.
- ۹۲/۱۲/۰۶